Стална поставка музеја

Круну вишедеценијског рада Музеја представља Стална поставка, „Времеплов лесковачког краја“, отворена 09. маја 2015. године. То је прва фаза реконструкције сталне поставке из 1974. године и приказује живот становника лесковачког краја од неолита до касног турског доба. У два архитектонска дела, представљено је 8.000 година историје.

Аутори поставке су: музејски саветници Јулијана Пешић, Мира Ниношевић, Верољуб Трајковић и виши кустос Смиља Јовић.

У првом делу, у витрини облика пирамиде,  симболично је приказано археолошко благо Xисара, брда изнад Лесковца, које представља најбогатије налазиште брњичке културне групе, из 14. века пре наше ере.

Из периода римске доминације представљен је златни накит са локалитета Мала Копашница. Средњовековна историја одсликава Дубочицу и време Немањића, време Деспотовине и развој града у време Турака. Простором који сведочи о средњем веку доминира фигура српског витеза Николе Скобаљића – у природној величини и под пуном ратничком опремом. Посебно место добио је и Лесковачки панађур, највећи и најпознатији вашар на Балкану, на који су долазили дубровачки трговци и трговци из читавог региона. У другом архитектонском делу поставке представљен је археолошки локалитет Царичин град – место рођења цара Јустинијана Првог. Део поставке о Царичином граду, који се налази на прелиминарној Унесковој листи светске културне баштине, чини материјал прикупљен у стогодишњим истраживањима.

Део сталне поставке који није мењан у првој фази налази се у галеријама на спрату.

У оквиру етнологије, поставка прати период од турског доба до данас: развој занатства, трговину, привреду и обичаје лесковачког краја. Приказане су комплетне радионице: пинтерска, обућарско-папуџијска, воскарско-лицидерска, мутавџијска, салерска, кујунџијска, дрводељска, терзијска…, такође и српска грађанска ношња и ношња црнотравског краја, као и развој куће и покућства (сеоска и градска) у том периоду.

Део поставке који се односи на Први светски рат садржи документе, фотографије, оружје и војну опрему војника са овог подручја.

Раднички покрет између два светска рата приказује развитак, организацију и делатност радничког покрета у лесковачком крају од 1918. до 1941. године. Лесковачки пролетаријат је у овом периоду организовао велике штрајкове у циљу побољшања економског положаја и стицања политичких права.

Поставка НОР-а и социјалистичке револуције приказује настајање, развој и организацију НОП-а у лесковачком крају, акције приказаних јединица против окупатора, долазак ПК КПЈ за Србију на слободну територију Лесковца и завршне операције за ослобођење јужног Поморавља, ослобођење Лесковца и прве акције на обнови и изградњи порушеног града.