Награда „Михаило Валтровић“

Награда „Михаило Валтровић“ додељује се музејским радницима и установама за посебан допринос у унапређивању и развијању музејске делатности, као и за запажене резултате у стручном раду. Награду додељује Музејско друштво Србије.  О успешности у раду и доприносу у сфери културе најбоље говори награда „Михаило Валтровић“ коју је Музејско друштво Србије доделило Народном музеју у Лесковцу 2015. године за  нову сталну музејску поставку „Времеплов лесковачког краја“ и изложбу „Југ Србије у Великом рату“. Такође,  музеј у Лесковцу добио је ову награду 1986. године за изузетан допринос у развоју музејске делатности. Aрхеолози Народног музеја у Лесковцу Јулијана Пешић, Смиља Јовић, Владимир Стојановић и Владимир Стевановић, аутори пројекта Тајне археолошких депоа, добитници су награде Михаило Валтровић,  у категорији  ауторски тим за изузетне резултате у 2017. години.

Октобарска награда 2016

Додељена кустосима Мири Ниношевић и Верољубу Трајковићу за изузетна остварења у музејској делатности.

Октобарска награда – МЕДАЉА 2018

Поводом 70 година постојања и успешног рада и презентовању историје нашег града, неговању традиције, очувању културно – историјске баштине и промовисању града Лесковца широм Србије и света, Октобарска награда – Медаља додељена је Народном музеју у Лесковцу.

Октобарску награду – Медаљу Град Лесковац додељује за изузетан допринос развоју града.

Грамате 2017

Због посебних заслуга и залагања око обележавања 500 година манастира Светог Јована Претече, који симболично представља и духовну обнову овог краја, Народни музеј Лесковац, музејски саветници Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић добитници су Грамате од стране Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г.Г. Арсенија.